Teh hijau mengandungi polifenol dan enam jenis catechin yang berbeza, dengan epigallocatechin gallate (EGCG) dan epicatechin gallate (ECG) yang mempunyai sangat berpotensi tinggi dalam penjagaan kulit wajah. Ia diketahui memperoleh sifat antioksidan. Antioksidan adalah molekul yang mempunyai keupayaan untuk melawan radikal bebas dalam tubuh. Antioksidan, anti-radang, dan sifat antimikrobial dalam teh hijau boleh menjadikan ia rawatan yang berkesan untuk jerawat dan kulit berminyak.

Kekuatan antioksidan EGCG dapat membantu memulihkan kerosakan DNA yang disebabkan oleh sinaran ultraviolet (UV) dari matahari. Ia juga mempunyai keupayaan untuk meremajakan sel kulit. Dengan melindungi dan memperbaiki sel-sel kulit anda, antioksidan ini boleh memerangi tanda-tanda penuaan dan menjadikan kulit kusam kelihatan lebih sihat.

Vitamin dalam teh hijau, terutama vitamin B-2, juga boleh menjadikan kulit anda kelihatan lebih muda. Vitamin B-2 mempunyai keupayaan untuk mengekalkan tahap kolagen, yang boleh meningkatkan ketegasan kulit anda. Teh hijau mengandungi beberapa vitamin, termasuk vitamin E, yang dikenali kerana keupayaannya untuk menyuburkan dan menghidrat kulit.

Nota: Kelebihan anti-oksidan, menghidratkan dan anti penuaan.

Close My Cart

Recently Viewed

Close
Close

Close
Categories