Astaxanthin adalah karotenoid xanthophyll yang memberikan makhluk laut seperti udang, udang galah dan juga salmon warna jingga-merah jambu mereka. Ia biasanya berasal dari alga laut. Astaxanthin mengandungi lebih banyak antioksidan daripada wira superfood yang lain seperti bluberi, didakwa 10 hingga 100 kali lebih kuat berbanding dengan karotenoid lain seperti beta-karotena dan lycopene, dan lebih kuat daripada vitamin C dan E. Meningkatkan kesihatan kulit, Astaxanthin adalah 6000 kali lebih berkesan apabila mengeluarkan radikal bebas daripada vitamin C dan 550 kali lebih ‘aktif’ daripada vitamin E.

Melindungi kulit kita daripada merosakkan sinaran UV, dan menggabungkan dos topikal dengan dos oral boleh membantu usaha memelihara belia dalam jangka panjang. Kurang pigmentasi dan kurang kedut maka kulit menjadi lebih bersinar dan mengekalkan kelembapan.

Sebahagian daripada peranan astaxanthin dalam alga adalah sebagai agen pelindung terhadap foto-oksidasi yang membawa sinar matahari. Oleh itu, ia melindungi kulit daripada kerosakan dihasilkan oleh radikal bebas yang sebahagiannya bertanggungjawab dalam penuaan kulit. Di samping itu, astaxanthin membantu melindungi kulit dari sinar UV yang merosakkan. Ia meningkatkan keanjalan kulit dengan membantu fungsi sel kulit yang sihat.

Sebagai antioksidan, astaxanthin kini terbukti paling kuat apabila dimakan berbanding dengan penggunaan secara topikal.

Nota: Kelebihan anti-oksidan, berseri dan menghidratkan.

Close My Cart

Recently Viewed

Close
Close

Close
Categories